Klarise Zagreb

Mučenice

·

Blažena Terezija od Djeteta Isusa (1902. – 1941.)

Bl Maria Teresa Kowalska

Mieczystawa Kowalska rođena je u Varšavi 1902. godine. Nisu nam poznata imena niti zanimanja roditelja, a sačuvani biografski podatci veoma su malobrojni. Ušla je u samostan klarisa kapucinki u Przansnyszu, 3. veljače 1923. g., kako bi pružila zadovoljštinu za grijehe njezine obitelji koja je bila zahvaćena ateizmom. Uzela je ime s. Terezija od Djeteta Isusa. Bila je krhka zdravlja, ali uvijek dobrog raspoloženja prema svima i u svakoj prigodi.
U samostanu je obavljala razne dužnosti, između ostalih učiteljice novakinja i savjetnice. Živjela je svoj redovnički život u tišini, samozataji, u dubokom sjedinjenju s Bogom, u velikoj revnosti i poletu, dubokoj ljubavi, poštovanju i povjerenju prema sestrama.
Dana 2. 4. 1941. Gospodin joj je poslao tešku kušnju. Toga dana Nijemci su upali u samostan i zatvorili sve sestre (njih 36) i otpremili u koncentracijski logor u Dzialdowu (Solden). S. Terezija oboljela je u zatvoru od tuberkuloze. Sestre su sve zajedno bile na istome mjestu, u potpuno neljudskim uvjetima: prljavština, strahovita pothranjenost i neprestani teror. Počele su se razbolijevati; u najtežem stanju bila je s. Terezija koja od slabosti nije mogla stajati na nogama. Hrabro je podnosila svoje patnje, a smogla je i snage moliti zajedno sa sestrama. Svjesna svojega stanja rekla je: „Ja neću odavde izići. Prikazala sam svoj život da se sestre vrate u samostan“.
Umrla je u noći 25. srpnja 1941. g. Njezina smrt odrazila se mnogo na ostale sestre. Bile su uvjerene da je svetački završila svoj život i da je sada u slavi blaženika. Dva tjedna nakon njezine smrti, 7. kolovoza, sestre su otpuštene iz logora. Svoje nenadano oslobođenje protumačile su kao milost koju im je postigla svojim zagovorom s. Terezija. Bio je to uistinu izuzetan događaj, budući da Nijemci nisu nikoga puštali iz logora. Kad su se sestre nakon rata mogle vratiti u svoj samostan, napisale su život i mučeništvo svoje susestre. No zbog komunističkog režima i teških životnih uvjeta klauzurnih redova, ništa nije o njoj objavljeno sve do njezinoga proglašenja blaženom, 13. lipnja 1999.