Klarise Zagreb

Dnevni red

·

0.15 Služba čitanja

Mnogi samostani klarisa mole dio Časoslova u ponoć, prema starom franjevačkom običaju, preuzetom iz monaške predaje. U našemu samostanu također se održava taj običaj. Molitvu započinjemo litanijama Krvi Kristove, za mir u svijetu i za sve koji trpe. Slijedi Služba čitanja. To je dio liturgijske molitve Časoslova koji je prilagođen noćnoj molitvi, a sastoji se od psalama i dužih čitanja. Tako se sestre hrane Božjom riječju i kratkom meditacijom koja je uklopljena u tu molitvu. U 1.15 sati sestre se vraćaju na počinak.


5.30 Ustajanje


6.00 Jutarnja i razmatranje

Zajednica se sastaje u koru. To je mjesto naše zajedničke molitve, odijeljeno od crkve rešetkom. Nakon Anđeoskog pozdrava pjevamo Jutarnje pohvale, nakon kojih slijedi pola sata razmatranja (u koru ili u ćeliji, ljeti i u vrtu), kojim se pripremamo na euharistijsko slavlje. Kao temelj razmatranju služi nam prije svega misno čitanje dotičnoga dana, osobito Evanđelje.


7.00 Sv. Misa

Nakon sv. Mise ostajemo u tišini da zahvalimo Gospodinu što nam se darovao u svojoj Riječi i svetoj pričesti. To vrijeme koristimo za osobnu molitvu, adoraciju i duhovno štivo (u koru ili u ćeliji, a ljeti može i u vrtu). Jedna sestra za to vrijeme priprema zajednici doručak.


8.00 Treći čas

To je čas Duha Svetoga. Stoga nakon Časa molimo himan Duhu Svetomu zajedno s nekim našim obiteljskim molitvama. Nakon toga sestre odlaze na doručak, iza kojega započinje redovito vrijeme za rad.


9.00 Rad

Naš rad sastoji se od mnoštva malih i velikih poslova. Svaka sestra ima svoju dužnost koju joj je dodijelila zajednica. To su sljedeći poslovi: kuhanje, šivanje, radovi u vrtu, uređivanje dvorišta, čišćenje prostorija, njega bolesnih sestara, pečenje hostija, stolarski radovi… Zimi, kada nema poslova u vrtu, sestre se mogu više posvetiti umjetnosti, radu na računalu, učenju jezikâ ili nekog drugog predmeta, prema želji i mogućnostima pojedine sestre. Sestre koje su u formaciji u ovo vrijeme imaju pouku koju im redovito drži učiteljica novakinja.


11.30 Molitva

Sestre koje žele mole zajedno Franjevačku krunicu (Krunica sedam radosti B. D. Marije), a druge mogu to vrijeme posvetiti čitanju, studiju i molitvi u samoći, a ponekad pomažu u kuhinji. Sve zajedno u podne molimo Pozdravljenje (Anđeo Gospodnji), Šesti čas i molitve sv. Ocu Franji i sv. Majci Klari.


12.35 Ručak, pranje posuđa

Sestre idu u procesiji u blagovaonicu (refektor) moleći psalam prema liturgijskom vremenu i obredne molitve prije blagovanja. Za vrijeme objeda je šutnja, dok jedna sestra čita naglas prikladno štivo. U nedjelje, blagdane, na imendane sestara i obiteljska slavlja za vrijeme objeda je rekreacija, tj. sestre mogu pričati kod stola. Nakon ručka zajednica se ponovno u procesiji vraća u kor, moleći himan Tebe Boga hvalimo ili neki psalam. U koru obavimo poklon Isusu u Presvetom Sakramentu, da se nakon zemaljskog jela ponovno prisjetimo duhovne hrane. Tada raširenih ruku molimo molitvu na čast pet rana za našu zajednicu. Molitva na čast pet rana u tradiciji je Reda još od vremena sv. Klare. Nakon ove kratke molitve sestre peru posuđe, pospremaju blagovaonicu i dovršavaju neke poslove.


13.45 Odmor

Ovo vrijeme sestre mogu iskoristiti za kratki počinak, čitanje, šetnju, osobnu molitvu, ručni rad.


14.35 Deveti čas


15.00 Sestre koje hoće mole Krunicu božanskoga milosrđa, zatim slijedi vrijeme za rad.


17.00 Molitva

Ova večernja molitva sastoji se od dijela Gospinog Ružarija, klanjanja u tišini pred izloženim Svetootajstvom i pjevanja Večernjih pohvala.


16.30 Večera, pranje suđa, dovršavanje poslova


19.15 Rekreacija

Rekreacijom se u samostanima naziva vrijeme zajedničkog odmora. Premda se mi tijekom dana susrećemo i progovorimo što je potrebno, ipak nam nedostaje intenzivno druženje i razgovor, jer tijekom dana nastojimo obdržavati samostansku šutnju. Zato imamo ovo vrijeme kada slobodno pričamo, pjevamo, sviramo, igramo se… Za to vrijeme također radimo neki lagani ženski ručni rad, izmjenjujemo vijesti, svoje doživljaje tijekom dana, neke lijepe misli. Koji puta je to vrijeme zajedničke probe pjevanja, a ljeti zalijevanja vrta.


20.00 Povečerje

Zvono prekida rekreaciju pozivajući nas na molitvu Povečerja, posljednju zajedničku molitvu toga dana. Nakon Povečerja nastupa velika samostanska šutnja, potrebna za sabranost i noćni počinak. Dan kojega nam je Gospodin darovao ima biti uzvraćen mišlju na Njega i dok se spava.


21.00 Služba čitanja za one koje ne ustaju u ponoć. Nakon Službe čitanja slijedi Lectio franciscana: molimo jedan psalam iz Franjinog Časoslova Muke, a onda slijedi čitanje iz Franjevačkih izvora. Nakon toga sestre se mogu još zadržati u osobnoj molitvi.


  • Svakog mjeseca svaka sestra ima jedan dan pustinje.
  • Svake prve subote u mjesecu imamo cjelodnevno klanjanje pred Presvetim oltarskim Sakramentom na nakane Bezgrešnog Srca Marijina i za svećenike i duhovna zvanja. Sestre se izmjenjuju u klanjanju svakih pola sata i izmjenjuju se za pomoć u kuhinji ili nekom drugom neodgodivom poslu. Toga dana nema zajedničkog ručka nego se svaka sama posluži kad hoće.
  • Svakog trećeg petka u mjesecu imamo dan duhovne obnove koji provedemo u cjelodnevnom klanjanju. Nastojimo toga dana obavljati samo najnužnije poslove. Toga dana nema zajedničkog ručka nego se svaka sama posluži kad hoće.
  • Svakog trećeg petka u mjesecu imamo dan duhovne obnove koji provedemo u cjelodnevnom klanjanju. Nastojimo toga dana obavljati samo najnužnije poslove. Toga dana nema zajedničkog ručka nego se svaka sama posluži kad hoće.
  • Srijedom i petkom sestre koje mogu poste o kruhu i vodi, a cijela zajednica ima samo jedno jelo.
  • Jednom godišnje čitava zajednica obavlja zajedničke duhovne vježbe kroz tjedan dana.