• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

Devetnica Duhu Svetomu

Devetnica Duhu Svetom

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Happy Easter 2021

 

Happy Easter!

Alleluia!

 

IMG-20210403-WA0006

As from the land soaked with dew, warmed and illuminated by the rays of the sun, life germinates unstoppably, so the soul, soaked in grace, is revived, transformed and bears new fruits.

Resurrected, the King of glory, victorious over the darkness of death, brings into the grayness of our daily lives a flash of light that illuminates to the core and brings us new life.

May the Love fill our hearts with love that can warm broken hearts, heal wounds and awaken hope that has been extinguished.

Revived Lamb, wash us from all our sins with the power of your shed Blood. Lift up limp limbs and infuse new courage into frightened hearts.

The Victor over death, bring us into Life and revive our graves. Arouse in us longing for true living and for an encounter in Eternity.

Eternal Truth, enlighten the darkness and disperse all the lies that deceive us and lead us into the beauty of watching Your Face.

Risen Redeemer, by the power of your Spirit gather us into one. Let us be faithful witnesses to the newness of life and let the unstoppable wave of joy spread all around us.

 

Happy and blessed Easter! Alleluia!

 

From the bottom of our hearts we thank to all the benefactors who have been helping us and still who help us in the reconstruction of our convent damaged in the earthquake, as well as for the prayers and support in all the needs of our community.

        

In prayers with all of you,

Your Poor Clare Sisters

 

Sr. Marija Ivana Dolinar, OSC                                                                                          

Abbess of the St. Clare Convent

 

Easter, 2021

Kušnja

(I) KUŠNJA

„Sinko, ako želiš služiti Gospodinu, spremi se na kušnju“ (Sir 2,1).

  Kušnja je škola. Kušnja otkriva čovjeka njemu samome. Trebamo se vježbati. Već stari biblijski pisac kaže: “Sinko, ako želiš služiti Gospodinu, spremi se na kušnju… Primi sve, što te stigne i budi strpljiv u nestalnostima svoje bijede, jer kao što se u vatri kuša zlato, tako (se kušaju) i miljenici Božji u peći poniženja“ (Sir 2, 1; 4-5). Sliku peći preuzima i sveti Petar, ali s dodatkom jedne pobudne nove i izrazito kršćanske radosti u patnjama. Kršćanima koji su bili izloženi progonstvu apostol je pisao: „Kličite od radosti, makar se sada možda morali malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere, dragocjenija od propadljiva zlata, koje se ipak u vatri kuša, steknete hvalu, slavu i čast“ (1 Pet 1,6-7).

  Što treba?


340d68ac3039948220efa7c6f4ed707b1. Spremiti se na kušnju;

2. Sve primiti što nas stigne;

3. U kušnjama biti strpljivi.

  Kušnja čisti, jača, „stvara postojanost“. „Smatrajte potpunom radosti, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući, da kušnje vaše vjere rađa postojanošću“ (Jak 1,2-3).

  Sveti Petar govori i preporuča vjernicima „ratnu“ spremu: pojas istine, oklop pravednosti, štit vjere i mač Duha, a to je Riječ Božja usađena u srce i u načelo djelovanja (usp. Ef 6,14-17).

  Isus je govoreći o vještinama Zloga, upozoravao: „Dok jak čovjek, dobro naoružan, čuva svoju kuću, sigurno je imanje njegovo; ali, kad dođe jači od njega, svlada ga i otme mu oružje, u koje se uzdao, te plijen razdijeli“ (Lk 11,21-22).

  Nije dakle, dovoljno samo imati oružje, nego je prijeko potrebno, da ono bude valjano, da ga nose jaki i da su oprezni, jer je rijetko borba sa Zlim pošten okršaj, na otvorenom; najčešće se radi o zasjedi, u kojoj se pritajeni neprijatelj spretno pretvara i prikriva. Njemu se sviđa polagano ali sustavno nagrizanje vjere. Sviđa mu se poticati vjerske sumnje, okrnjivati povjerenje u Boga, posebno u Božju ljubav, pretvarati se u anđela svjetla (usp. 2 Kor 11,14), nuditi zabranjeno voće kao poželjno, svjetovati zlo, nudeći ga pod formom dobra. Sve u svemu, u tim i takvim režijama grijeh kao da gubi svoj otrov, ali, ako se nastani u srcu – sije smrt.

  Sotona, kad se ubaci u našu nesigurnu duševnu ravnotežu, računajući s našim neukroćenim sklonostima, stvara od nas svoje suradnike i podlaže nas pod svoju moć.

Požuda

  Sv. Jakov reče da je naša požuda ona koja nas napastuje, to jest naša neuredna sklonost prema svakovrsnoj nasladi, koja poput kliske staze potpomaže padove.

  Te instinktivne sklonosti našeg bića, kad izmaknu kontroli, prerastaju u strasti, postaju silan unutrašnji nagon, pokazuju se agresivne; tada, kao da jedan mlaz vode postane pogubna bujica, i čovjek više nije sposoban biti svoj gospodar. Da bi se opravdale sklonosti i dopuštanja, čovjek se tada priziva na prirodne težnje, pa kaže: takav sam stvoren. Ustvari, takvi smo postali, od onog časa kad smo, ne vodeći o tom računa, pripomogli da se razviju i ojačaju loša nagnuća.

  Ni sveci nisu rođeni dobri, a nisu ni drukčiji od nas. Ima, pače, među njima i onih koji su u početku bili gori od nekih između nas i koji su po naravi bili još naklonjeniji zlu. Međutim, u njih je bilo mudrosti i poniznosti, tih kreposti koje su kadre biti brana protiv unutrašnjih poplava. Veliki vodopad, ako se obuzda i kanalizira, postane izvor energije i snage. Strast je snaga, koja može biti i put prema dobru i put prema zlu. Da spomenemo samo neke (Pavao, Augustin, Franjo): mogli su učiniti nesagledivo zlo; naprotiv, bijahu i ostaju za svagda dobročinitelji ljudskog roda, uzori mogućnosti čovjeka, kad uspije, pod utjecajem Duha Božjega, dovesti svoje sklonosti u red, na razumnu. Dakle, oni se nisu odrekli svojih izvanredno bogatih osobnosti, nisu postali manje ljudi, što se opirahu zlu, nego su postali kompletna ljudska bića, koja svatko poštuje i voli. I oni, koji nisu dionici njihove vjere.

Isus Krist poučava

  Koji sat prije svoje smrti, u Maslinskom vrtu, pritisnut smrtnom tugom i tjeskobom, obliven krvavim znojem, siguran da dolazi okrutna smrt kojoj se mora podložiti zbog grijeha roda ljudskoga, u kojem on nije imao nikakva udjela, Krist je govorio apostolima: „Bdijte i molite, da ne padnete u napast. Duh je voljan, ali je tijelo slabo“ (Mt 26,41).

  Duša apostola bila je plemenita, ali slaba, krhka. Malo prije Petar gotovo svečano reče da je spreman zajedno s Učiteljem poći u smrt, ali mu je Isus, odmah tu nagovijestio da će, unatoč dobrim odlukama, on Petar, njega zatajiti. Neposredno prije događaja u Getsemaniju, u dvorani posljednje večere, gdje se Isus darovao u Euharistiji, Petra je opomenuo Učitelj: „Šimune, Šimune, pazi, Sotona je dobio dopuštenje da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera“ (Lk 22,31-32).

  U Getsemaniju je Sotona tako prorešetao apostole kao što se prorešeta pšenica u rešetu. Čak su onoga časa bili vrlo blizu pogibelji da dožive brodolom svoje vjere, da uđu u Sotoninu mrežu kao neoprezna riba koja juri prema mreži u koju će biti nepovratno ugrabljena. U našem jeziku mreža znači zamka, prijevara, zasjeda, zavođenje, obmana. Ući u zamku znači, dakle, izložiti se opasnosti da počnemo popuštati, čak da popustimo potpuno.

  Isus reče apostolima: „Bdijte i molite, da ne padnete u napast“ (Mk 14,38)). To znači, stojte na oprezu da vas Sotona ne bi zatekao opuštene ili nepripravne, odlutale od samih sebe i nevješte u pogibeljima. I molite! „Vjeran je Gospodin, on će vas sačuvati od Zloga“ (2 Sol 3,3).

 

(II) KAKO SAZRIJEVATI U KUŠNJAMA

 

„Blago čovjeku koji odolijeva kušnji, jer će, prokušan, primiti vijenac života, koji je Bog obećao onima koji ga ljube“ (Jak 1,12).

  Svaka je kušnja prigoda za sazrijevanje. Na putu prema duhovnoj savršenosti i zrelosti, svaka kušnja povest će vas dalje. Idete dalje umjesto da se spotaknete. Kušnja nam pruža mogućnost da postupimo ispravno, i da loše postupimo. Kušnja jednostavno stavlja pred izbor. Sotona vas kušnjom želi uništiti, a Bog se njome koristi za vaše sazrijevanje. Ne možete reći da ste dobri ako nikad niste bili na kušnji da loše postupite. Ne možete tvrditi da ste vjerni ako nikad niste imali priliku biti nevjerni.

 

(III) KAKO NADVLADATI KUŠNJU

  Treba poduzeti konkretne korake da je svladamo.

  1. Ne dajte se zastrašiti. Kušnje mogu zastrašiti i obeshrabriti. Želimo biti „iznad“ kušnje. Nismo manje vrijedni jer smo u kušnji. Kušnju možemo smatrati i komplimentom. Sotona ne kuša one koji već vrše njegovu volju. Kušnja je znak da vas Sotona mrzi, a ne znak vaše slabosti. Budite realni i shvatite da je nikada nećete izbjeći i da je neizbježna. Nitko nije toga pošteđen. Pavao kaže: „Znajte da vas ne snalaze kušnje koje i drugi ljudi nemaju“ (1 Kor 10,13). Nije grijeh biti kušan. Kušnja postaje grijehom kada se popusti.

  2. Prepoznajte vlastite kušnje i budite na njih spremni. Nismo svi isti. U nekim smo situacijama ranjiviji nego drugi. U nekoj situaciji možete pokleknuti, na koju se drugi neće uznemiriti. To je vaša osobna slabost i Sotona sigurno za nju zna. Zna o što se možete spotaknuti. Pavao kaže: „Ne dajte đavlu priliku da djeluje“ (Ef 4,27).

482025c19868d1c1f5705303bdd01670  3.Tražite Božju pomoć. Nebo za nuždu ima otvorenu liniju koja radi dvadeset četiri sata. Bog želi da ga molimo za prevladavanje kušnje. Kaže: „Zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te“ (Ps 50,15). Bog čeka da nas izbavi iz kušnje. Zašto ga češće za to ne moliti?

  Kušnje nas održavaju u ovisnosti o Bogu. Baš kao što korijenje jača kad vjetrovi povijaju drvo, tako svaki put kad se oduprete kušnji, postajete jači. Kad se spotaknete – a to će vam se dogoditi – to nije sudbonosno. Umjesto da popustite i dignete ruke od svega, usmjerite pogled prema Bogu, očekujte od njega pomoć i upamtite da vas čeka nagrada: „Blago čovjeku koji odolijeva kušnji, jer će, kad se pokaže prokušanim, primiti vijenac – život koji je Bog obećao onima koji ga ljube“ (Jak 1,12).

 

Nije požar sve što se vidi, nego i što se osjeća!

Krist takve požare jedino gasi!

 

(IV) KAKO POBIJEDITI KUŠNJU

 

  „Od mladenačkih strasti bježi! Teži za pravednošću, vjerom, ljubavlju i onim što donosi spasenje, zajedno s onima koji čista srca zazivlju Gospodina“ (2 Tim 2,22).

  „Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati“ (1 Kor 10,13).


  Uvijek postoji izlaz.
Ako mislite da je kušnja preteška i da ne možete izdržati, sotonska je laž. Bog neće dopustiti jaču kušnju od snage koju daje da je svladate.


Četiri biblijska načela u odupiranju kušnji

 

  1. Usmjerite pozornost na nešto drugo. Kako kušnja najčešće počinje mišlju, najbrži način da neutralizirate njezinu privlačnost je nastojanje da svoju pozornost usmjerite na nešto drugo. Nemojte se boriti protiv misli, nego svoj um i zanimanje usmjerite na drugo područje. To je prvi korak svladavanja kušnje. Ono što osvaja vašu pozornost, to će vas pobijediti. Kušnja započinje tako da osvoji pozornost. Ono što zadobije pozornost, pobudit će osjećaje. Postupa se onako kako se osjeća. Ne obazirati se na kušnju mnogo je djelotvornije nego boriti se protiv nje. Kad razmišljate o nečem drugome kušnja gubi moć.

  Katkad to znači i fizički otići iz situacije u kojoj se nalazite, ustati i isključiti televizor, internet…Ne želite li da vas pčele bodu, udaljite se od njih.

  Sotona vam ne može zaokupiti pozornost dok su vam misli zauzete nečim drugim. Nemojte dopustiti da u vaš um uđe bilo kakvo smeće.

 

„Samo sunce i mjesec prolaze preko kaljuže

i poslije toga ostaju svijetli kakvi su i prije bili,

a mi ne možemo kao sunce i mjesec“ (Aralica).

 

„A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život“ (Izr 4,23).

  2. Razgovarajte o svojoj borbi s pobožnim prijateljima. Neke se kušnje mogu nadvladati samo pomoću prijatelja koji će se moliti za vas i hrabriti vas. „Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite“ (Jak 5,16).


  Skrivamo li bol, ona će još više rasti. Problemi u mraku sve više rastu, ali izložimo li ih svjetlu istine, smanjuju se. Sotona želi da mislite kako su grijeh i kušnja jedinstveni i kako ih zato morate tajiti.

  Svoje nedostatke skrivamo zbog ponosa. Ako se o nečemu ne može razgovarati, znači da je problem izmakao kontroli. Snaga volje i osobne odluke nisu dovoljne. Pogotovo ako su problemi ukorijenjeni.

  3. Oduprite se đavlu. „Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas“ (Jak 4,7). Novi zavjet kršćanski život opisuje kao duhovnu borbu sa zlim silama, uzimajući ratnu terminologiju: „Boriti se“, „pobijediti“, „oduprijeti se“, „nadvladati“.

  Pavao kaže: „Uzmite kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju“ (Ef 6,17). Nećete se moći suprotstaviti đavlu, ako ne prihvatite Krista. Koristiti se Božjom Riječi kao oružjem protiv Sotone. Isus se svaki put suprotstavio Sotoni citirajući Sveto pismo

  4. Priznajte da ste ranjivi. Ne biti oholi niti imati odviše samopouzdanja. Nikada se ne opustiti i misliti da smo imuni na kušnje. Upamtite, lakše je kloniti se kušnje nego se iz nje izvlačiti. Traži se manja energija za borbu, nego podizanje nakon pada. „Dakle, tko misli, da stoji, neka pazi da ne padne“ (1 Kor 10,12).


PRIMJER – „EGIPATSKI“ JOSIP

 

  Napasti i kušnje nikoga ne mimoilaze, pokazuje nam Sveto pismo na više mjesta i primjera. Dok su jedni: Adam i Eva, Kajin, Juda, popustili kušnji i napasti, drugi su ih nadvladali.

  „Egipatski“ Josip

  „Egipatski“ Josip više je puta dolazio u iskušenje i napast, ali ih je uvijek svladao.

  1. Braća ga nisu voljela, „Ni prijaznu mu riječ nisu mogli reći“ (Post 37,4 ). Prodali su ga u roblje. Ako su ga oni mrzili, „Gospodin je bio s Josipom“ (Post 39,2).

  2. A Egipćanin Potifar, faraonov dvoranin, koji ga je kupio, vidjevši „da sve što Josip poduzme, uspijeva, postavio ga je za upravitelja svoga doma i povjerio mu sav svoj imetak“ (Post 39,3-5).

  3. U sedamnaestogodišnjeg Josipa, „bio je mladić stasit i naočit“ (Post 39,6), zagleda se Potifarova žena. On, iako mlad, držao se onoga što ga je otac učio: „Učvrsti svoje srce i budi jak i ne nagli kad napast dođe“ (Sir 2,2). I nije popustio nagovaranju ni prijetnjama, odbio ju je. „Otkako sam ovdje, sve što ima, gospodar je povjerio meni. Pa kako bih ja mogao učiniti tako veliku opačinu i sagriješiti protiv Boga“ (Post 39,8-9).

joseph-resists-potiphars-wife-39467-wallpaper  4. Jednom ga je iznenadila i uhvatila. On se otrgao, ali je „njegov ogrtač ostao u njezinim rukama“ (Post 39,13). Tada ga je optužila pred mužem: „Onaj sluga Hebrej koga si nam doveo dođe k meni da sa mnom ljubaka! Ali čim je čuo kako vičem, ostavi svoj ogrtač pored mene i pobježe van. Tada gospodar baci Josipa u tamnicu“ (Post 39,17-20 ).

  Josipova ustrajnost u poštenju dovela ga je u veliku nevolju. Ali Bog „Ne napušta pravednika“ (Ps 37,25), niti „Dopušta da gladuje duša pravednika“ (Izr 10,3). „Ali je Gospodin bio s njim, iskaza naklonost Josipu te on nađe milost u očima upravitelja tamnice“ (Post 39,21). Kako je Josip bio obdaren i duhom predviđanja, ne samo da je oslobođen iz tamnice, već je nagrađen kad je zabrinutom faraonu razjasnio što mu predstoji. „Gospodin bijaše s njim, i što god bi poduzeo, Gospodin bi to okrunio uspjehom“ (Post 39,23). A Josipu je „bilo trideset godina kad je stupio u službu faraonu“ (Post 41,46) ).

 

jacob-reunites-with-joseph-2

 Odgovara: fra Pero Džida, duhovnik i ispovjednik sestara klarisa


 

Bdijete i molite

 

"Bdijte i molite da ne padnete u napast“ (Mt 26,41).  

 

   bog-sotonaLjudski život, ovakav kakav jest, nije nešto završeno, savršeno, gotovo i konačno. On ima sve oznake usavršavanja, ispitivanja, odlučivanja, polaganja ispita. Za nas se otimaju dobro i zlo. „Čovjekovo je srce ring u kojemu se za prevlast bore anđeo i đavao“ (Dostojevski). Život je smrtnika pun zamki. Prate ga zasjedničke sile. Nude mu se prividi.                                                                    

   Čovjek je odgovoran za svoja djela. Čovjek se sam odlučuje za svoje djelovanje, on sam može prosuditi svoje djelovanje u odnosu prema dobru.

NAPASNIK

   Đavao, „ubojica ljudi i lažac od početka“ (Iv 8,44), krivotvoritelj je istine i otac laži. Svojim spletkama i zavođenjima odvodi na krivi put i krivotvoreni život. On je upropastitelj, zatornik, najveći falsifikator i kamuflator kroz cijelu povijest. Da bi zaveo, rado se „pretvara u anđela svjetla“ (2 Kor 11,14). Ljudima nudi zemaljsko kao vječno. Odvodi s puta koji vodi u život. On je poistovjećen s neprijateljem koji sije kukolj u gospodarevu polju (Mt 13,39), ili iz srca ljudi otima sjeme Božje riječi, „iz straha da ne uzvjeruju i da se ne spase“ (Mk 4,15).

   Često je tajanstven, ne pokazuje svoje pravo lice, ne napada otvoreno. Poznaje tržište, sposoban i lukav trgovac. „Naravno da nam ne pristupa sa svojom ponudom na tako otvoren način: njegove ponude dolaze umotane u svakovrsne zavodljivosti i valjane razloge“ (R.A. Knox, Pastoralne propovijedi).

   Napasnik smišlja napasti koristeći se ljudskim potrebama i slabostima ljudske naravi. Čak se pokazuje i kao majstor Biblije. Navodi je istrgnuto, vješto, samo da zavede. "Đavao može navoditi Pismo za svoje ciljeve" (Shakespeare). Nudi kruh, krov, čast i vlast. Cilj njegova truda je da se ne ostvaruje Božje nego njegovo kraljevstvo. Obećava više od onoga što može dati, „I vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo“ (Post 3,5). Posljedice su poznate: „Istjera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao – da straže nad stazom koja vodi k stablu života“ (Post 3,24). Sreća je vrlo daleko od njegovih ruku. Svaka njegova ponuda uvijek je bijedna prijevara. Čovjek postaje žrtva velike životne iluzije da će živjeti u vrtu naslada i sretna života. „U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti“ (Post 3, 19).

Kad zlo postigne cilj, ostavlja čovjeka sama u drami i besmislu.

 

NAPAST

 

Napast je poziv na grijeh, bezakonje, nevjernost, na smrt. Nasrnuti na nekoga, oboriti, uništiti…

Kušnja je usmjerena prema životu. Provjera, ispit, sposobnost, vjernost

   Na putu duhovnog života prate nas kušnje, napasti. Napašću zovemo negativne utjecaje i poticaje svijeta i sotone. Napast je izazov da se učini zlo.

   Napast je jasno prikazana na prvim stranicama Biblije (Post 3,1-6). Na nesreću Eva, napastovana od Zloga, pristala je na razgovor i time već popustila. Bio je to nerazborit razgovor. Nema razgovora, nema popuštanja. Od tada ljudska je narav ranjena – izvorni ili istočni grijeh.

   Ući u napast znači, dakle, izložiti se opasnosti da počnemo popuštati, čak da popustimo potpuno. Prihvaćanjem napasti, grijeh i zlo počinju nam se sviđati te zbog naše urođene slabosti postanemo žrtva. Zmija je omotala žrtvu i sikće: anđele, kako si se promijenio.

   Poslije istočnoga grijeha čovjekovo je spasenje ugroženo brojnim napastima i duhovnim pogibeljima. Isto tako i nadnaravni život. Osim zla koje stalno nosimo u sebi, prijete nam i vanjske napasti, koje nas odvlače od Boga a privlače stvorovima. Napast podjaruje grešne želje, raspaljuje požude, očarava maštu užicima ili korišću, sugerira krive zaključke i potiče volju na zla djela.

Opširnije...

Prva korizmena nedjelja

 Poštovani i dragi vjernici!


„Ne slušajte svoje vračeve, vidioce, astrologe, čarobnjake,

jer vam laž proriču“ (Jer 27,9).

   Biblija – „knjiga nad knjigama“ – je vrlo stara i uvijek nova. Ne može nikada zastarjeti i biti nevažna. Ona je učiteljica života i vodi k sreći. biblia„A tolika je sila i moć riječi Božje da je ona uporište i životna snaga Crkvi, a sinovima Crkve ona je jedrina vjere, hrana duši, čisto i nepresušno vrelo duhovnoga života“ (Dogmatska konstitucija o božanskoj objavi „Dei verbum“ 21).


   Sveto pismo je knjiga prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Riječ Božja upućena je svekolikom svijetu svih pokoljenja i vremena. I ove riječi gore navedene poruka su za ondašnje ljude, nama današnjice, kao i onima u budućnosti. Uzmimo ih ozbiljno. Potrebne su nam u poplavi raznih „proroka“, „navjestitelja“, „objavitelja“, „spasitelja“, „proricatelja budućnosti“, „vračeva“…


   Dok Sveto pismo ovakve pojave spominje i protiv njih ozbiljno govori, znači da ih je bilo, sami smo svjedoci da ih ima, a jer se zlo teško iskorjenjuje, vjerujemo da će ih i biti.


   U knjizi Izlaska među ćudorednim zakonima nalazimo oštru rečenicu: „Ne dopuštaj da vračarica živi“ (Izl 22,17).

 

 

OPASNI „VIRUS“ LUDOSTI

 

   U navali raznih virusa koji se svakodnevno sve više i više množe te im ni medicina ne može doskočiti u obrani čovjekova tijela, ništa manja, žešća i mnogobrojnija nije navala virusa na čovjekov duh i vjeru. Radi se o „virusima“ ludosti, o čudnoj vjeri, o praznovjerju koje se umnaža i raste kao gljive nakon kiše, i to bez razlike po gradovima i selima, među starijima i mlađima, muškima i ženskima. Današnji praznovjernici dolaze iz svih vjera i nevjera, od jednostavnih, skromno naobraženih, do najpismenijih, naobraženih i uobraženih.

  images 10 Mnogi sebe i svoje prostore okitiše raznim znakovima. Tako potkova ili djetelina s četiri lista „nose sreću“, a trinaestica i crna mačka nesreću.

   Najčešće su to osobe bez čvrste i ozbiljne vjere u Boga. „Njihovu nevjeru, naivnost, glupost i lakovjernost iskorištavaju spretni, često amoralni čarobnjaci, vidovnjaci, „proroci“, astrolozi – čitači zvijezda, „tumači“ horoskopa, brojna mafija bolesnih ambicija, a gladna novca, što puni svoje novčanike prodajući maglu“ (I. Bagarić).

Opširnije...

Priprava za korizmu

Poštovani i dragi vjernici!


   images 6Čistom srijedom ulazimo u povlašteno vrijeme Korizme. Božji je dar i prigoda ovoga vremena za novi život, novi pogled na život, novo oblikovanje života, promjenu krivih mišljenja, žarku čežnju za ispravljanjem pogrješnoga i nadoknađivanjem propuštenoga. Korizma je i vrijeme čišćenja savjesti, poziv da se čovjek suprotstavi samomu sebi, raskid s grešnosti i kvarnosti koja još u nama postoji. Sav svoj dosadašnji prijeđeni život podvrgavamo temeljitu ispitu. Krenimo, neka svaki od nas ove Korizme „Zla se kloni, a čini dobro" (Ps 34,15). Molimo i otvorimo se živodajnoj sili Duha Svetoga koja nas preobražava u „novoga čovjeka". Molimo snagu za obnovu i pročišćenje uma i srca. Neka nam Duh Sveti pomogne da pročistimo naše unutarnje oko za novi pogled na svijet i sve u svijetu. Postom i pokorom oslobodimo se zavodljivosti pukom tjelesnošću i uzdižimo svoj duh. „Zlatno tele" stalna je kušnja našega čovještva. Neka ova Korizma bude cjelovita i temeljna promjena našega života.

OBRAĆENJE

   Riječ „obratiti se", „obraćenje" susrećemo često u Svetom pismu. U Svetom pismu neprestano odzvanja poziv na obraćenje. Ovaj poziv poput zvuka fanfare stalno odjekuje svijetom. Isus, pozivom na obraćenje nastavlja djelo proroka, a njega će naslijediti apostoli. Nasljednici apostola, papa, biskupi i svećenici svakoga pa i ovoga našeg vremena treba da propovijedaju i pozivaju svoje suvremenike na obraćenje. Poziv na obraćenje upućen je ljudima svakog vremena, jer „što je nekoć napisano, napisano je nama za pouku" (Rim 15,4). U svim vremenima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovaj poziv neće utihnuti i nestati. „Obratite se grešnici i činite pravdu pred Bogom" (Tob 13,8). „Prijestupi i grijesi naši pritišću nas i zbog njih propadosmo! Obratite se od zloga puta svoga" (Ez 33,10-11). Proroci pozivaju na oblik obraćenja, koje se mora zbiti u ljudskim srcima: „I ja ću im dati novo srce i nov ću duh udahnut u njih" (Ez 11,19).

   Nakon apostolskog propovijedanja, Židovi su zapitali apostole: „Kad su to čuli, duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: 'što nam je činiti braćo'? Petar će im: 'Obratite se'" (Dj 2,37).

Metanoia, grčka riječ, znači: obraćenje, promjena shvaćanja, pretres prijeđenoga, revizija života, promjena srca i duše, hod od nevjere k vjeri, od grijeha milosti, od grješnog življenja k življenju s Bogom, preslagivanje misli i vladanja, odabiranje pravih životnih vrijednosti i vladanja u skladu s tim odabirom.

Treba naglasiti: obraćenje nije samo „čas". Ono traje toliko dugo koliko je dug život obraćenika. Ali, vjera i život ne smiju biti u raskoraku.

Opširnije...

laudatoTV banner

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

Pisma Generalnih ministara

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio