• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

Devetnica Duhu Svetomu

Devetnica Duhu Svetom

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Počasni naslov klarise

Mnogopoštovana s. Ivanka Mihaljević

provincijalna predstojnica

Školskih sestara Krista Kralja

Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina

Bjelave 43

BiH-71000 SARAJEVO

 

Mnogopoštovana i draga s. Ivanka!

 

      Nakon ovih velikih dana i događanja koja su se odvijala u našem samostanu želim Vam prenijeti pozdrave, zahvalnost i ljubav naše zajednice ne samo zbog čestitki i pozdrava koje ste uputili nama i sudionicima na Danima sv. Klare, nego na svemu što Vaša cijenjena Provincija radi na duhovnom i pastoralnom planu u znaku Jubileja 800. obljetnice poziva sv. Klare i klarisa, napose na aktivnom sudjelovanju Vaših sestara na Danima sv. Klare i organiziranju kviza znanja na temu Sv. Klara Asiška – učiteljica života.

      U završnom slovu održanom po završetku Dana sv. Klare, u kojemu smo izrazile mnoge zahvale svima koji su nam na bilo koji način pomogli u tom pothvatu, nismo mogle mimoići ime s. Renate Mrvelj, i to iz više razloga.

      S. Renata desetljećima na razne načine pridonosi na polju franjevaštva i redovništva uopće. Njezino djelovanje i doprinos specifičan je od samoga početka: ona je promicala klaro-franjevačku duhovnost dok u nas još nitko nije tako mislio niti govorio. Mnogo je toga učinila i poduzela za upoznavanje lika sv. Klare, a posljednja dva desetljeća to čini u uskoj suradnji s našim samostanom:

- povodom proslave jubileja 800. obljetnice rođenja sv. Klare, 1993./94. zalagala se za izdanje knjige: G. Montorsi, Klara Asiška, učiteljica života, u čijem je predgovoru hrvatskome izdanju fra Nikola Vukoja zahvalio između ostaloga i njoj „koja je upornošću žene sve uznemirivala i poticala da djelo što prije ugleda svjetlo dana";

- povodom istoga jubileja, uoči njegova otvorenja kod nas, organizirala je osmodnevnu pripravu nizom predavanja, pod geslom „Osam dana za osam stoljeća";

- povodom jubileja 750. obljetnice smrti sv. Klare i potvrde njezina Pravila, 2003./04. također je sve poticala da se to dostojno obilježi; kao pročelnica Povjerenstva za duhovnost pri VFZ-u organizirala je u suradnji s našom zajednicom takozvane „Korizmene srijede" u znaku sv. Klare, 2003. g.; iste godine isto Povjerenstvo i Samostan sv. Klare izdali su Križni put sa svetom Klarom, djelo s. M. Tarzicije Čičmak; poticala je izdanje životopisa sv. Klare Odjevena radošću (Brat Franjo i Samostan sv. Klare) kojemu je svojim spontanim stilom napisala predgovor iz kojega izdvajam: „Odjevena radošću razveselila nas je! Potrebna je nama sada i ovdje da nas na jedinstveni način i bolje približi sv. Klari, prvoj i najotmjenijoj sljedbenici sv. Franje. (...) Dublja spoznaja naših izvora osvježit će u nama radost što pripadamo mnogolikoj Franjevačkoj obitelji. Pokrenut će u nama želju, odgovornost i sve naše mogućnosti za boljim jedinstvom naše Franjevačke obitelji u životu i svim našim pothvatima... (...) Živjele sestre klarise!"

- jedna je od onih koja je poznavala vrijednost studije M. Bartolija Klara Asiška i dala puno povjerenje tom pothvatu da se objavi na hrvatskome;

- u pripremi Studijskih dana o Spisima svetoga Franje, 2008. g., usudila se povjeriti jedno predavanje jednoj od nas klarisa (s. Tarziciji), pod naslovom: Franjini spisi upućeni sv. Klari: autentičnost i važnost;

- žarko je željela da se održe i Studijski dani o spisima sv. Klare, koji zbog različitih okolnosti nisu održani prema prvotnoj zamisli, ali smo ih ipak na neki način ostvarili ovim Danima sv. Klare u kojima s. Renata ima udjela predavanjem na temu: Oporuka sv. Klare – prenošenje karizme.

      Mogle bismo mnogo toga nabrajati, no dovoljno je reći da s. Renata ima viziju, intuiciju i nadahnuće koje je uvijek bilo na obogaćenje nama i cijeloj Franjevačkoj obitelji u nas. Stoga smo odlučile u ovoj jubilarnoj godini, u središnjoj jubilejskoj proslavi iskazati svoju zahvalnost i odati priznanje s. Renati dodjelom počasnog naslova klarise, koji ima čisto duhovnu vrijednost, dakle ne pravnu. To znači da u s. Renati prepoznajemo duh sv. Klare koji nije vezan uz strukture niti pridržan samo za nas klarise. Smatramo je sebi domaćom, jednom od nas, uvijek dragim gostom. Kao znak te povezanosti darovale smo joj malu ikonu sv. Klare, originalni rad, koji sam imala čast osobno primiti iz ruku Generalnoga ministra OFM, fra Joséa Rodrígueza Carballa, kao sudionica II. međunarodnog kongresa za Predsjednice federacija OSC.

      Donosim izvadak iz Završnog slova koji se odnosi na s. Renatu: "A sada jedna osobita zahvala u ime naše zajednice sestara klarisa: ima jedno ime, jedno lice, jedna osoba koja već desetljećima neumorno, sa žarom promiče, ljubi i žrtvuje se za promicanje franjevaštva i klaro-franjevačke duhovnosti. To je s. Renata Mrvelj, školska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije, današnja predavačica.

      S. Renata, Vama cijela Franjevačka obitelj u Hrvatskoj i BiH, a napose mi klarise, mnogo dugujemo. Bez Vaših vizija i nadahnuća možda ne bi bilo niti ovih Dana sv. Klare. U znak naše zahvalnosti poklanjamo Vam malu ikonu sv. Klare, originalni rad, koji sam imala čast primiti iz ruku Generalnoga ministra OFM, na završetku II. međunarodnog Kongresa za klarise u veljači ove godine, u Asizu. Neka to bude znak naše duhovne povezanosti u sv. Klari.

      Sveta Klara mnogo se toga usudila i odvažila učiniti u svome životu, tako se i mi usuđujemo podijeliti Vam počasni naslov klarise! Neka Vas Gospodin još uzdrži da uzmognete još mnogo toga učiniti za sve nas. Hvala!"

      Draga s. Ivanka, priznanje s. Renati priznanje je i Vama i sestrama vaše Provincije, kao i svakoj sestri franjevki: jer sv. Klara bila je prva franjevka.

      Primite sestrinske pozdrave naše zajednice u čije ima Vam se obraćam kao organizatorica Dana sv. Klare.

 

s. M. Tarzicija Čičmak OSC

U Zagrebu, 18. ožujka 2012.

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

laudatoTV banner

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

Pisma Generalnih ministara

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio