• 1banner-naslovnica_slide.jpg
 • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
 • 3banner_Gospa_slide.jpg
 • 4banner_ljubav.jpg
 • 5banner_blagoslovljen.jpg
 • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
 • 7banner_kardinal_slide.jpg
 • 10banner-samost-unut_slide.jpg
 • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
 • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

ZA OBNOVU NAŠEG SAMOSTANA

 

Draga braćo i sestre, prijatelji i dobročinitelji, poštovani posjetitelji naše stranice. Prvi put na našoj stranici objavljujemo obavijest gdje molimo za pomoć. Niže navedeni tekst daje uvid u stanje naše stare zgrade samostana.

Osvrt na zatečeno stanje – srpanj 2020.g. :

Samostanski kompleks sv.Klare pretrpio je znatna oštećenja i građevinsku štetu

uzrokovanu :

- položajem na nestabilnom terenu klizišta (dugogodišnje slijeganje terena prema zapadu)

 • lošom kvalitetom starije gradnje (zajedno sa neodgovarajućim sanacijama) koja je samo nužno obnovljena tijekom prvotne dogradnje samostana 1972.g.

-ali i odstupanjem od projekta dogradnje iz 1972.g. (nisu izvedeni arm.bet.potporni ispred objekta dogradnje prema zapadnoj nestabilnoj padini parcele) ·velikom kapilarnom i direktnom vlagom (posebno ukopani dio prema Kvaternikovoj ulici) od slijevanja oborina od ulice prema objektu – postojeći suterenski zidovi nemaju nikakvu hidroizolaciju niti sustav odvodnje i zaštite od oborina i povratnih voda uličnog sustava oborinske odvodnje ·neodgovarajućom pasivnom energetskom zaštitom – objekt nema odgovarajuću toplinsku zaštitu vanjskih elemenata te trpi znatnu potrošnju energenata i samu građ.štetu zimi (kondezacija vlage) i pregrijavanje ljeti

 • te konačno nedavnim razornim potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu 22.3.2020.g. koji je znatno oštetio stariji dio samostana (odvojeni od nosivih zidova, rastreseni i popucani pregradni zidovi od opeke; oštećeni nosivi zidovi i stropovi zgrade) što je zajedno sa lošom kvalitetom i starošću same zgrade (stari dio) dodatno učinilo stanje zgrade neprihvatiljivim za daljnu obnovu i dugoročno korištenje

1.Stariji dio samostanskog kompleksa je vidljivo derutan i oštećen. Suteren je potpuno neupotrebljiv zbog višegodišnje štete od vlage. Pregradni zidovi su se uslijed djelovanja potresa odvojili od nosive konstrukcije te su popucali. Stropni drveni grednik je izvitoperen i upitne je stabilnosti. Općenito je taj dio kompleksa upitnog koncepta mehaničke otpornosti i stabilnosti i u ovom trenutku mišljenja smo da nije isplativo ulagati u taj dio samostana već ga je potrebno srušiti.

2.Noviji dio samostana (izgrađen 70-tih godina 20.st. je pretpio štetu višegodišnjim slijeganjem prema zapadu, kao posljedica aktivnog klizišta na zapadnom rubu imanja. Potrebno je detaljnije geomehanički istražiti zonu klizišta te statički zaustaviti daljnje slijeganje i pomicanje zgrade. Taj dio zgrade je moguće konstruktivno sanirati uz manje zahvate. U ovom dijelu kompleksa nije zabilježena građevinska šteta od vlage. S obzirom da je ovo noviji dio samostana, izvedeno stanje je relativno dobro te je moguće obnoviti istu (uz navedene smjernice po pitanju klizišta). Međutim ovdje bi trebao biti uz navedeno i naglasak na energetsku obnovu zgrade (toplinska ovojnica pročelja i ravnog krova, novi pokrov ravnog krova, zamjena salonit crijepa nad krovom crkve, preispitivanje sustava kotlovnice i sl.).

3.Ograda samostanskog imanja je znatno stradala uslijed djelovanja klizišta u kombinaciji sa neodgovarajućom izvedbom arm.bet.elemenata. Istu je potrebno obnoviti odgovarajućim presjekom arm.bet.ograde (koja je djelomično i potposni zid okolnim parcelama) uz prethodno definiranje i usklađenje međe imanja (geodetski poslovi).

(Tekst: dipl. ing. Arh. Višeslav Franić, RADIONICA ARHITEKTURE FRANIĆ)

Ako netko želi pomoći svojom donacijom ovaj projekt možete tu učiniti na ovaj broj:

Samostan sv. Klare

Kvaternikova ulica 167

10000 Zagreb

Žiro račun: HR9223400091511081839

SWIFT CODE: PBZGHR2X


Križni put sa sv. Klarom

Klarin kriz put

laudatoTV banner

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

Pisma Generalnih ministara

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio