• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Prvo zavjetovanje s. M. Marijane Antić

zavjetovanje s Marijane     U nedjelju, 5. kolovoza, u 19 sati naša s. M. Marijana od Bezgrešnog Začeća B. D. Marije (Marijana Antić), položila je svoje prve svete zavjete u Redu sv. Klare. Euharistijsko slavlje i obrede predvodio je fra Ivan Matić OFM, generalni asistent OFS-a i Frame, s još šestoricom svećenika u koncelebraciji.

     Za nas su zavjeti s. Marijane veliki dar u jubilarnoj godini sv. Klare. Njezini prvi zavjeti, njezini počeci, podsjećaju nas na geslo jubileja: „Uvijek gledaj na svoj početak". S druge strane, s. Marijana u nama, zavjetovanim sestrama, gleda svoju budućnost i nadu ustrajnosti.

     Do polaganja svojih prvih zavjeta s. Marijana i čitava zajednica morala je proći određene korake. Prije dva mjeseca s. Marijana je podnijela samostanskoj upravi i čitavoj Zajednici, usmeno i pismeno, svoju molbu da bude pripuštena zavjetovnju. Svoju molbu ponavljala je kroz nekoliko dana u blagovaonici: „Drage sestre, molim vas da me pripustite polaganju svetih zavjeta". Sestre su odgovarale: „Moli se i nadaj se!" Nakon nekoliko dana molitve Zajednica je održala kapitul na kojemu je razmotrila njezinu molbu i tajnim glasanjem izglasano je da s. Marijana može položiti svoje prve zavjete. Tim činom s. Marijana je započela svoju bližu pripravu za zavjetovanje, koju je podržala i zajednica svojom molitvom za nju. Sestra krojačica je izabrala, a časna Majka blagoslovila najbolji materijal za crni veo nove zavjetovanice.

     Neposredno prije zavjetovanja s. Marijana je obavila petodnevne duhovne vježbe, od kojih je dva dana provela u „pustinji", u potpunoj samoći. Navečer posljednjeg dana njezinih duhovnih vježbi održale smo kapitul „pomirenja", na kojemu je svaka ponizno iznijela ono što zapaža da treba popraviti u svome ponašanju, zahvalile smo na svemu što je među nama dobro i preporučile se u molitvu, ljubav i strpljivost jednih s drugima. Kapitul smo zaključile „Molitvom kamena temeljca" i tako ojačane istinom i dobrotom krenule smo ususret pripremama za polaganje zavjeta kao i za zatvaranje jubilarne godine.

     Na kraju euharistijskoga slavlja s. Marijana se zahvalila svima nazočnima koji su je došli poduprijeti molitvom i pjesmom te je sve pozvala u našu malu dvoranu da nastave slavlje.

     Kod klarisa je običaj da sestri nakon što položi prve zavjete časna Majka stavi vjenčić na glavu, kao znak da je nova pokornica u Redu sv. Klare zapravo sretna i radosna zaručnica. S. Marijana je svoj vjenčić radosno nosila tri dana, nakon čega je održan mali obred skidanja vijenca. Zajednica triput pjeva drevnu antifonu "Veni sponsa Christi, accipe coronam, quam tibi Dominus praeparavit in aeternum" i tri Zdravo Marijo i časna Majka skine vjenčić koji čeka na novu sestru koju će uresiti.

     Sestri Marijani želimo „Mir i ustrajnost" te da uvijek bude radosno spremna „vršiti volju Božju", kako je napisala na svojim spomen-sličicama i da doista bude ovjenčana vijencem koji joj je Gospodin pripravio odvijeka u svojoj ljubavi.

laudatoTV banner

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

Pisma Generalnih ministara

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio