• 1banner-naslovnica_slide.jpg
  • 2banner-naseogledalo_slide.jpg
  • 3banner_Gospa_slide.jpg
  • 4banner_ljubav.jpg
  • 5banner_blagoslovljen.jpg
  • 6banner-susretuasizu_slide.jpg
  • 7banner_kardinal_slide.jpg
  • 10banner-samost-unut_slide.jpg
  • 11banner_kakojedobro_slide.jpg
  • 12banner_slide_rad.jpg

Kvaternikova ulica 167, 10000 ZAGREB, HRVATSKA  Tel./fax: +385 1 37 36 524 • E-mail: samostan @ klarise-zg.hr

DEVETNICA SV. KLARI

Klara Ikona

~~~Gospa Fatimska~~~

Gospa Fatimskaj

DEVETNICA

Papina poruka za Godinu sv. Klare

papa-ratzingerVatikan, 2. travanj 2012.

PAPINA PORUKA ZA GODINU SVETE KLARE

 

      Poput svete Klare i vi u Bogu tražite tajnu istinske radosti. Tajna prave radosti jest u povjeravanju Bogu – ustvrdio je Benedikt XVI. u prigodnoj poruci za godinu svete Klare, proglašene prigodom 800. obljetnice njezina obraćenja. Papinu je poruku u asiškoj katedrali pročitao u subotu, 31. ožujka tijekom Večernje lokalni biskup Domenico Sorrentino.

      Sveti Franjo i sveta Klara i danas govore mladima – istaknuo je Benedikt XVI. u poruci ističući suvremenost franjevačke poruke. A kako današnjoj mladeži ne predložiti Klaru i svetoga Franju – pita se papa Benedikt XVI. Vrijeme, koje nas od njih dijeli, nije umanjilo njezinu privlačnost, naprotiv – istaknuo je Papa – njezina se suvremenost može vidjeti u sučeljavanju s iluzijama i razočaranjima današnje mladeži. Kao naše ni jedno doba nije toliko zavelo mladež, s tisuću privlačnosti života, kada sve izgleda moguće i dopušteno. A ipak – upozorava Sveti Otac – golemo je nezadovoljstvo prisutno, neumorno traženje sreće i ostvarenja završava na putovima u umjetne rajeve, poput droge i neobuzdane putenosti..

Sveti se Otac osvrće na sadašnje stanje mladih, te ističe kako teškoća da se nađe dostojan rad i stvori ujedinjena i sretna obitelji zatamnjuje obzorje. Ipak, tvrdi Papa, ima mladih koji i u naše vrijeme prihvaćaju poziv da vjeruju u Kista i da se odvažno, odgovorno i s nadom sučele sa životom, odlučujući napustiti sve kako bi se mogli posvetiti posvemašnjem služenju Kristu i braći – veli Sveti Otac.

      Govoreći o životu svete Klare i svetoga Franje, Papa potiče mlade da razmisle o smislu života te da u Bogu traže tajnu prave radosti. Tko se pokorava volji Božjoj i pouzdaje se u Gospodina ne gubi ništa nego nalazi dragocjeno blago koje je kadro osmisliti sve. Papa tvrdi da je Klarino obraćenje, koje se zbilo u danima prije Uskrsa, obraćenje srca. Kao i sveti Franjo, podsjetio je Papa, ni ona više nije imala lijepe odore asiškog plemstva, ali je imala profinjenu dušu koja se trošila u hvaljenju Boga i u sebedarju. Klara dakle biva vjerodostojan tumač franjevačkog ideala moleći povlasticu siromaštva, što je dugo držalo u nedoumici ondašnjeg papu, koji se na kraju pokorio heroizmu njezine svetosti – ustvrdio je Benedikt XVI.

U poruci je spomenuto „crkveno obilježje" Klarina i Franjina života, unatoč tomu što mnogi nisu odobravali njihov odabir pomogao im je asiški biskup. Institucija i karizma – primijetio je Benedikt XVI. – savršeno se upotpunjuje. Ljubav i poslušnost prema Crkvi, naglašeni u franjevačkoj i Klarinoj duhovnosti, ukorijenjeni su u lijepom iskustvu kršćanske zajednice u Asizu, koje je na putu svetosti pratilo Franju i Klaru – ustvrdio je Sveti Otac.

      Zaključujući poruku Papa je svoje misli uputio klarisama koje „svakodnevno očituju ljepotu i plodnost kontemplativnoga života kao potpora hodu svega Božjega puka, te franjevcima diljem svijeta kao i brojnim mladima koji traže žuđeno svjetlo. Papa je mladima poželio da mogu sve više upoznavati ova dva svijetla lika crkvenoga svemira. (izvor:kta/rv)

 


 

 

~~~ČASOSLOV MUKE~~~

Franjin asoslov

Pisma Generalnih ministara

~~ KLARINA BAŠTINA~~

Klarina bastina

~FRANJEVAČKI IZVORI~

Franjevaki izvori

PJESMA FRANJO I KLARA

franjo klara

~~ HVALA REDOVNIKA~~

RBA

laudatoTV banner

OBNOVA SAMOSTANA

KUA-ruenje

 PODRŽITE NAS

Želite li donirati za izgradnju i obnovu našeg samostana stradalog u potresu, za obnovu crkve i za potrebe samostana, možete to učiniti skeniranjem

QR koda.

QR-kod-donacije

ZAŠTITNICA TELEVIZIJE

zatitnica televizije

bg

logo GP
Klarise Zagreb® ::: Design by Schima Web Studio